Jak je to s realitami v Portugalsku

V rámci našeho rozvoje jsme na navštívili realitní kanceláře v Portugalsku.

Portugalsko je mírně větší než Česká republika, ale počtem obyvatelstva jsme srovnatelní. Co je ovšem diametrálně jiné je čerpání z EU fondů, všude nové dálnice, nové průmyslové zóny, výstavba obytných čtvrtí. Jak je možné, že to někde jde a u nás ne.

Reality v Portugalsku procházely po roce 2009, tak jako u nás velkou krizí, možná ještě větší než u nás a vzpamatovávání je poněkud delší, ale i zde jdou ceny nemovitostí pomalu nahoru.

Zkušenosti s realitními kancelářemi jsou velmi dobré. V Portugalsku působí pouze několik nadnárodních realitních sití např. REMAX, ale většina kanceláří je malých s příjemnými makléři, kteří musí být licencovaný. V Portugalsku není žádná masivní reklama realitních kanceláří a plakáty, že jsme oblíbená a nejlepší realitní kancelář visící na plotech zde nenajdete. Prodej je tam kultivovaný, na základě smluv a rezervací. Jen ty ceny jsou tam 3x vyšší než u nás.

Závěrem leze říci, že prodej se odehrává za velmi přísných podmínek a v poklidu, možná trochu déle než u nás, jižní národy mají na vše dost času.

 

Krátkou zprávu napsal jednatel realitní kanceláře CONSULT VK Litomyšl s.r.o., Vladimír Karlík


Na výpis aktualit